Gerrit van Emous

Gerrit (1959) is geboren en getogen op een boerderij in het Veluwse dorp Putten. Als kind heeft Gerrit veel getekend, geïnspireerd in al hetgeen hij zag in de natuur rondom de boerderij. Na een aantal jaren scholing op een Vrije Academie in Nunspeet ging Gerrit beelden maken. Met name in brons en staal.
Vanuit het perspectief “less is more“ probeert Gerrit de essentie vast te leggen in zijn stalen beelden. Een paar lijnen zijn vaak voldoende om het karakter in een bepaald beeld te vangen. Eén van zijn grote inspiratiebronnen is de sport. En dan met name schaatsen en wielrennen.
Gerrit heeft drie keer de echte Friese Elfstedentocht uitgereden en gaat jaarlijks naar Oostenrijk om op de Weissensee te schaatsen. Dit heeft er toe geleid dat Gerrit al jarenlang bronzen beelden maakt in opdracht van de KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaatsbond).
Maar Gerrit is ook een fervent fietser en rijdt in zijn spaarzame vrije tijd dan ook erg graag een rondje door de mooie Veluwse bossen. Verder probeert hij jaarlijks een aantal dagen vrij te maken om te gaan fietsen in de Franse Alpen. Hij probeert de expressiviteit van sporters te vangen, waarbij het statische beeld als het ware gaat bewegen.
Het meest recente werk van Gerrit zijn de zogenaamde “zinky” portretten. Dit zijn voorstellingen die handmatig uit Cortenstaal worden gesneden met een plasmasnijder, met als achtergrond een verweerde zinken plaat. De objecten van de wielrenners zijn daar een voorbeeld van.
Gerrit exposeert frequent en werkt veel in opdracht.

U kan helaas de afbeeldingen niet kopiëren of downladen