Marc (1972) geboren in het ziekenhuis en getogen in Katwijk is autodidact. Zijn passie voor kunst komt voort uit zijn achtergrond als graffiti kunstenaar. Vanaf de midden jaren 80 tot begin 1990 hield Marc zich bezig met het ontwerpen van graffiti en zogenaamde characters (cartoon figuren). Wat hem typeert gedurende deze periode is zijn verre gaande onderzoek naar de achtergronden en bewegingen binnen de graffiti. Hij verdiept zich in de ontstaansgeschiedenis, de ontwikkeling en de diverse stijlen. De ontwikkeling van graffiti in de oorspronkelijke vorm stop echter midden jaren 90.

Halverwege de jaren 90 ontstaat zijn interesse voor de Cobra beweging. Cobra is een groep internationale kunstenaars die van 1948 tot 1951 samenwerkte. De cobra beweging keerden zich vooral tegen elk esthetiserend academisme dat te zeer het intellectualisme benadrukte. Vorm, lijn en kleur zijn de weergave van een puur spontane actie waarbij de kunstenaars niet aarzelden terug te grijpen op de zogenoemde primitieve kunst, kindertekeningen en wat tegenwoordig outsider art wordt genoemd. In deze drie kunstuitingen zagen zij een overeenkomstige spontaniteit vanuit het naïeve karakter,naïef in de zin van ongeschoold, onwetend.

Wat Marc erg aanspreekt zijn de overeenkomsten tussen de graffiti beweging en de Cobra groep. Hoewel er ruim 50 jaar tussen beide ontstaansperiode zit zijn er vele raak vlakken. Vooral de spontane en snelle manier van werken in beide stromingen spreekt hem aan. Marc:“wanneer ik te veel nadenk over wat ik ga maken tijdens het schilderen gaat het fout”.

Marc deelt de visie dat kunst niet voor de elite hoort te zijn. Kunst door mensen voor mensen. Graffiti werd oorspronkelijk op de metro’s gespoten om een zo’n groot mogelijk publiek te bereiken. De COBRA kunstenaars zijn uit eindelijk hun idealen voorbij gestreefd toen hun werk op veilingen en in galeries enorme bedragen ging opbrengen. Graffiti kunstenaars kregen pas succes binnen de kunstwereld nadat ze op canvas gingen werken. Ook voor hun geldt dus dat ze hun idealen voorbij streefden.

Marc probeert dit soort concessies te voorkomen door zijn kunstenaarschap te balanceren met een professionele carrière elders. Hierdoor is hij financieel onafhankelijk en kan qua kunst doen en laten wat hij wil.

Voor Marc geldt: Niks geen zeefdrukken of IKEA rozen boven de bank. Via deze website vindt u zijn unieke collages en olieverfschilderijen voor een redelijke prijs.

Bel voor een afspraak en kom langs voor een kennismaking met de kunstenaar en zijn werk.

U kan helaas de afbeeldingen niet kopiëren of downladen